Oral İmplantoloji

Oral İmplantoloji

                          

DİŞ HEKİMLİĞİNDE İMPLANT NE ANLAMA GELMEKTEDİR?

Diş implantları en basit anlamıyla  titanyumdan yapılmış yapay diş köklerinin yerine geçen materyallerdir. Tekli, çoklu diş eksikliklerinde ve total diş eksikliklerinde çene kemiğine yerleştirilip bireyin estetik fonasyon ve fonksiyonunu tamamlar.Daha da basite indirgeyecek olursak bir veya daha fazla dişimizi kaybettiğimizde çene kemiğine yerleştirdiğimiz yapay diş kökleridir.Şimdi implant ile ilgili hastalarımızın kafasına en çok takılan soruları gelin beraber inceleyelim.

 

İMPLANT İÇİN YAŞ SINIRI VAR MIDIR?

Kemik gelişimini tamamlamış her birey için diğer koşullar da uygun olmak şartıyla implant yapılabilir.Peki kemik gelişimi derken neyi kastediyoruz?Yaklaşık 18 19 yaşlarına kadar ortalama her birey kemik gelişimini tamamlamış bulunmaktadır. Bu yaşlardan sonra herhangi bir üst yaş sınırı olmaksızın her yaşta implant yapılabilir. Fakat 18 yaşını doldurmayan hastalara kemik gelişimi tamamlanmadığından implant  yapılmamaktadır.

 

KEMİĞİM İMPLANTI REDDEDEBİLİR Mİ?

İmplant vücuda tamamen biyouyumlu olan titanyum malzemesinden üretilmektedir.Titanyumun bugüne kadar vücut tarafından reddedildiği ve alerji yaptığına dair literatürde bilimsel bir bilgi mevcut değildir.Dolayısıyla yapıldığı maddeden kaynaklı dokunun kabul etmeme ihtimali yoktur.Fakat bazı durumlardan kaynaklı implant kemiğe kaynaşma yapamayabiliyor. Bunlar; ameliyat esnasında steril çalışmama, başka mikroorganizma kaynaklı enfeksiyon oluşması, ilk iki haftalık süreçte yara yerine temiz bakılmamasından kaynaklı implant çevresine mikroorganizma bulaşması ve koloni yapması, kemiğin çok aşırı yetersiz olması ve buna uygun ameliyat prosdürlerinin uygulanmaması,ileriki süreçlerde çok kötü ağız bakımı ve diş sıkma gibi problemlerden kaynaklı implantlara dengesiz kuvvet binmesi gibi sebeplarden dolayı yapılan imlant kaybedilebilir.Doğru prosedürler uygulandığında implantta başarı oranları çok yüksektir, %95-98 oranında başarı oranları mevcuttur.

 

İMPLANT KANSERE YOL AÇAR MI?

Maalesef toplum arasında  bu şekilde yayılmış çok yanlış bir bilgi mevcut ve hastalarımızın en çok sorduğu sorular arasında gelmektedir. Hayır kesinlikle kansere yol açmaz. Böyle bir durum ya da böyle bir literatür bilgisi bulunmamaktadır.

 

HERKES İMPLANT YAPTIRABİLİR Mİ?

Evet kemik gelişimini tamamlamış her birey güvenle implant yaptırabilir.Bazı ciddi sistemik rahatsızlığı olan bireylerde(örneğin kalp, şeker, tanisyon, bağışıklık sistemini etkileyen ciddi rahatsızlıklar ve  buna benzer) doktor kontrolünde ve konsültasyonunda  güvenle yapılabilmektedir.

 

İMPLANT YAPARKEN AĞRI HİSSEDER MİYİM?

İmplant operasyonları lokal veya genel sedasyon altında yapıldığından yapılma esnasında kesinlikle ağrı hissedilmemektedir. Ağrı kişiden kişiye değişen bir olgu olduğu için ameliyat sonrası yapılan implant miktarına ve operasyona bağlı üç dört gün gibi bir süre hafif hassasiyetler olabiliyor ve  bunu da hastaya yazdığımız ilaçlarla minimuma indiriyoruz.

 

İMPLANT AMELİYATI ZOR MU VE AMELİYAT NE KADAR SÜRER?

İmplant ameliyatı yapılan implant miktarına göre çok uzun sürmeyen bir ameliyattır. Genelde bir implant için ortalama 15-20 dk gibi bir süreye tekabül etmektedir ve yapılan işlemin büyüklüğüne göre kemiğin durumuna göre zorluğu değişmektedir, fakat tecrübeli bir hekim tarafından yapıldığında hiç de zorluğu olmayan bir ameliyattır.

 

İMPLANT TEDAVİSİ NE KADAR SÜRÜYOR?

Genelde implantları çene kemiğine yerleştirdikten sonra  alt çenede 2.5-3 ay,  üst çenede 3-3.5 ay bekledikten sonra protez aşamasına geçiyoruz. Kemiğin yetersiz olduğu durumlarda eğer kemik tozu ilavesi yapılmış ise bu tedavi sürecini 2-3 ay daha uzatabilmektedir.

 

İMPLANTLARI KAÇ SENE KULLANABİLİRİM, HAYAT BOYU GARANTİSİ VAR MI?

İmplantlar çene kemiklerine  hastalar ömür boyu kullanacak şekilde yerleştirilmektedirler. Ağız bakımını aksatmayan, çok ciddi sistemik rahatsızlığı bulunmayan ve düzenli kontrollerine giden hastalar ömür boyu kullanabilirler.

 

HERHANGİ BİR SEBEPTEN DOLAYI İMPLANTIMI KAYBEDERSEM NE YAPABİLİRİM?

Bir enfeksiyon veya başka bir sebep kaynaklı implant kaybedilirse, kaybedilen implant normal diş çeker gibi çıkarılıp , implant yerinde oluşan enfeksiyonun geçmesini bekledikten sonra  kemik tozu ile kemikte tekrar güçlendirme yapılarak güvenle tekrar implant yapılabilir.

 

KEMİĞİM YETERSİZ İSE İMPLANT YAPTIRABİLİR MİYİM?

Evet, teknolojinin gelişmesiyle beraber birçok yeni tedavi seçenekleri ve materyaller mevcut olduğundan hastanın kemik yapısına göre ilave kemik güçlendirmeleri yapıldıktan sonra implantlar güvenle uygulanabilir.

 

İMPLANT PAHALI BİR TEDAVİ Mi VE SİGORTA KARŞILIYIOR MU?

Evet diğer tedavilerle kıyaslandığında biraz daha pahalı bir tedavi yöntemi. Fakat çok fazla implant markası ve seçeneği bulunduğundan her birey kendi bütçesine uygun olan implantı tercih edeblimektedir. Sigorta maalesef implant tedavilerini karşılamamaktadır.

OVADENT CLİNİCS olarak  hastalarımızın  kafalarına en çok takılan  soruların bir kısmını yazımda derlemek istedim.Ağız ve diş sağlığı özellikle sindirim sistemi olmak üzere  tüm vücut sistemimizi de etkilediğinden, özellikle tekli veya çoklu diş eksikliklerinde implant tedavileri doğal dişe en yakın tedavi seçenekleri olarak birinci sırada bulunmaktadır.Van merkez İpekyolu'ndaki polikliniğimizde yeni nesil diş hekimliğindeki implantoloji ile ilgili en güncel trendleri ,en yeni tedavi yöntemlerini son teknoloji ekipmanlarla hastalarımıza en kaliteli en prestijli tedavileri sunmayı amaç edinmekteyiz.Van'da implant yapan yerler arasında  en güncel tedavi yöntemleriyle yerimizi almış bulunmaktayız. Aklınıza takılan sorular varsa online iletişime geçebilir veya kliniğimize başvurarak yüzyüze danışabilirsiniz. Sağlıklı gülüşler dileriz..