Hamilelikte Diş Tedavisi İçin 11 Altın Bilgi

Hamilelikte Diş Tedavisi İçin 11 Altın Bilgi

 

Hamilelikte diş tedavisi yapılırken biliyoruz ki;Gebelik sürecindeki ağız ve diş sağlığı sorunları anne adaylarının canını en çok yakan ve ne yapmalım, diş tedavilerimi yaptırabilir miyim, yapsam bir sakıncası olur mu, ağız ve diş bakımımı nasıl devam ettirmeliyim gibi bir sürü soru işareti kafa karışıklığına yol açmaktadır.. Bu süreçte bazı anne adayları hazırlıksız yakalanmakta ve gebelik süresince sıkıntılı diş sorunlarıyla karşı karşıya kalmaktadır. Planlı gebeliklerde ağız ve diş bakımları önceden yapılmalı ve gebelik süresince anne adayına sorun çıkaracak diş tedavileri mutlaka yapılmalıdır. Bu yapıldığı takdirde anne adayları gebelikte çok daha az problemle karşılaşmakta ve gebelik süreci bir kabusa dönüşmekten çıkmaktadır.

Hamilelikte diş tedavisi

 

Gelin hamilelikte diş tedavisi ve gebelik sürecinde bilmeniz gerekenlere göz atalım.

 

1. Planlı gebeliklerde diş tedavileri öncesinden yapılmalıdır 

Evet tüm anne adaylarına tavsiyemiz bu yöndedir. Gebelik süresinde değişen hormonal denge ve beslenme alışkanlıkları var olan diş ve diş eti problemlerini daha da baskılamak ta ve sorunlar çıkmasına sebep olmaktadır. Gebelik süreci bir kabusa dönsün istenmiyorsa diş tedavilerinizi diş hekiminize öncesinden yaptırmalısınız.

 

2. Gebelik sürecinde diş ve diş eti dokuları hassasiyeti

Gebeliğin ilk 3 ayında mide bulantı ve kusma problemleri mide içindeki asiditenin ağız içi ortamına aktarılmasına ve ağız içi asit oranlarının artmasına sebep olur. Asit bildiğimiz gibi dişlerle uzun teması sonucu diş minesinde  aşınmalara ve dolayısıyla dişlerin daha hassas hale gelmesine neden olur. Bunun yanında anne adayının özellikle östrojen ve progesteron hormonlarının seviyelerinin değişmesi ağız içerisindeki oral mukoza ve diş etlerini etkilemekte ve bu da değişen seviyelerde hassasiyete neden olmaktadır. Anne adayının bu süreçte beslenme alışkanlıkları da değişmekte ve ara öğünleri daha sık almaktadır. Bu da eğer dikkat edilmez ise daha fazla diş plağının oluşmasına ve yine diş etlerinde bir yangıya neden olmaktadır. Dolayısıyla normal diş bakımlarımızı rutinden daha fazla yapmaya özen göstermeli ve ara öğünlerden sonra  en azından bol bol ağız çalkalanmalı ve diş fırçalama her zamankinden daha etkili ve özenli yapılmalıdır.

 

3. Her gebelikte diş kaybı düşüncesi  yanlış bir algı 

Hamilelikte diş tedavisi için gelen anne adaylarının yine en çok söylediği şeylerden bir tanesi doktor bey ben her gebelikten sonra bir diş kaybediyorum ve gebelikten dolayı dişlerim bu hale geldi ve dişlerimi kaybettim. Ama maalesef böyle bir durum yoktur. Var olan mevcut diş problemlerinin özellikle gebelik sürecinde alevlenmesi ve tedaviyi reddedip diş çektirilmesi maalesef ki toplumda böyle yanlış bir bilgi kirliliğine sebep olmuştur. Halbuki gebelikten önce sorunlu dişlerinin tedavi edilmesi sonucu gebelikte böyle bir sorun yaşatmayacaktır.

 

4. Hamile bireyde diş tedavisi için en güvenli dönem 

Evet en çok gelen sorulardan bir tanesi. Gebeliği 3 ayrı trimestera ayıracak olursak orta trimester yani gebeliğin 3 ila 6. Ayları arası güvenli dönem olarak kabul edilmektedir. Bu dönem hafta bazında 13. Ve 27. Haftaları arasını kapsamaktadır. Bu dönem içerisinde anne adayının yaşadığı ağız ve diş sorunlarıyla ilgili acil tedaviler yapılabilir. Tabi bu şu demek olmuyor bu dönem dışında gebelerde acil tedaviler yapılamaz.  Tabii ki yapılabilir fakat  gebeliğin ilk üç aylık süreci organ oluşum süreci olduğu için bu süreçte mümkün olduğunda bekleyip 3. Aydan sonraya bırakırız tedavileri. Son üç aylık dönemde de bebek anne karnında büyümüştür artık annenin oturması uzanması güçleşir bu sebeple yine çok acil olmadıkça tedaviler gebelikten sonraya ertelenmelidir.

 

5. Gebelikte diş tedavisi için anestezi yapmanın yolu

Gebelikte diş tedavisinde kullanılacak anestezik madde lidokain gebelik B grubu ilaçlar kategorisindedir ve güvenle kullanılabilir. Yine de gebelikte diş tedavisi için başlanmadan önce anne adayının kadın doğum uzmanından konsültasyon istenmeli ve bir tedavi yapılacaksa bu şekil başlanmalıdır.

gebelikte-diş-tedavisi

 

6. Hamilelikte diş tedavisinin bebeğe zararı

Hamilelikte diş tedavisi olarak diş dolgusu yapmak,diş beyazlatma işlemleri v.b uygulamaların bebeğe zarar verdiğini net olarak söyleyemeyiz.Fakat diş ve diş eti iltihaplanması,diş çekimi için yapılan müdahaleler de diş hekiminin yazdığı ilaçlar çocuklar için zararlı sonuçlar doğurabilir.

 

7. Gebelikte diş apsesi için antibiyotik kullanımı

Öncelikte şunu belirtmem gerekir ki kadın doğum uzmanınıza ve diş hekiminize danışmadan ilaç almamalısınız. Bir ilaç kullanılacaksa bu doktor kontrolünde olması lazım muhakkak. Gebelikte yine B grubu kategorisinde güvenle kullanılacak  penisilin, amoksisilin, klindamisin, sefalosporin  antibiyotik grupları mevcuttur fakat bunları doktorunuzun kontrolünde ve bilgisi dahilinde almalısınız. Tetrasiklin grubu antibiyotikler dişlerde renklenmeye sebep olduğundan kesinlikle alınmaması gerekir.

 

8. Gebelikte  diş çektirmek

Gebelikte diş çektirmek güvenli mi ? diye soruyorsanız.

Diş çekilmesi en son tercih edilecek tedavi yöntemidir. Fakat diş hekiminiz bir dişin çekilmesini uygun gördüyse ve çekilecekse bu yine 3 ve 6. Aylar arasında yapılması lazım.

 

9. Gebelikte diş röntgeni çektirmek

Teknolojinin gelişimiyle beraber diş filmi çektiğimiz cihazlar artık eskisi gibi çok radyasyon yaymamaktadır. Eğer illa röntgen çekilmesi gerekecekse bu ilk 3 aylık dönemden sonra kurşun önlük giydirilerek radyasyon dozu en düşükte sadece sorun olan bölgeden alınmalıdır.

 

10. Gebelik gingivitisi 

Hamileliğin ilk zamanlarında  artan ostrojen ve progesteron hormonlarından dolayı diş etleri daha hassas hale gelir diş etlerinde kızarıklıklar, şişkinlikler ve kanama görülebilir. Bu süreçte anne adayının ağız bakımına çok daha fazla dikkat etmesi gerekir. Eğer diş etlerindeki bu sorunlar anne adayının dayanamayacağı düzeye gelirse muhakkak bir diş hekimine görünmesinde fayda var.

 

11. Gebelikte diş beyazlatma 

Diş beyazlatma yapılacak acil tedaviler arasında yer almadığından bu işlem gebelikten sonraya bırakılmalıdır.

Sonuç olarak anne adayı ;

Gebelik süresince ağız ve diş bakımına çok dikkat edip günde en az iki kere dişleri fırçalamalı, ılık tuzlu su ile gargara yapmalı ve diş ipi kullanmalıdır. Ilık tuzlu su hassas hale gelmiş diş etlerinin rahatlamasını sağlayacaktır. Diş etleri kanama yapsa bile fırçalama yapmaktan kaçınmamalı. Kalsiyum alımına özen göstermelidir. Zorunluluk yoksa diş tedavileri ve röntgen çekimleri gebelikten sonraya ertelenmelidir. Ağrı kesici ya da antibiyotik alınacaksa muhakkak doktor kontrolünde alınması lazım.