Diastema (Diş Aralıkları) Nedir?

Diastema (Diş Aralıkları) Nedir?

DİŞ ARALIKLARI - AYRIK DİŞLER - DİSTEMA

Halk arasında ayrık diş ile tabir edilen bizim de diastema dediğimiz durum olan diş aralıkları bireyi estetik açıdan oldukça rahatsız eden bir durum haline gelebiliyor. Bu aralıkların oluşmasının birkaç sebebi bulunmaktadır.  Genetik olarak büyük çene yapısını babadan almış ve küçük diş yapısını anneden aldıysanız diş ve çene arkı arasında bir uyumsuzluk olur ve genele yayılan şekilde aralıkar olur. 

Tabi bu durumun tersi de söz konusu olunca aynı durum olur. Bazen üst dudaktan dişetlerine doğru uzanan filtrum dediğimiz et parçası da dişte aralıkların oluşmasına neden oluyor. Bir diğer durum da daha önceden diş çektirdiyseniz veya cerrahi bi müdahale olduysa zamanla diğer dişler bu boşluklara kayma meğilinde olabiliyor bunun sonucunda da dişlerde aralanmalar olabilir. Peki bu ayrık dişlerin tedavileri nasıl olur başlıklar halinde değinelim.

Diastema nedir

 

KOMPOZİT BONDİNG YÖNTEMİ

Bonding yöntemi son zamanlarda popülaritesi artmış en hızlı ve en ekonomik tedavi seçenekleri arasındadır. Bu yöntemde dişlerden aşındırma yapmadan diş dokusuna en yakın renkte kompozit dediğimiz materyallerle, yapıştırma ajanları kullanılarak boşluklara eşit oranlarda yükleme yapılarak son derece estetik bir görünüm elde edilmiş olur. Bu yöntemde  estetik bir sonucun elde edilmesinde hekimin bilgi , beceri ve tecrübesi önemlidir. Genellikle tek seansta bitirilir. Kişi ağız hijyenine dikkat ettiği sürece uzun yıllar sorunsuz bir şekilde kullanabilmektedir.

 

LAMİNATE (YAPRAK KAPLAMA) YÖNTEMİ

Bu yöntem bonding yöntemine göre daha uzun süren ve daha maliyetli bir yöntemdir. Genellikle bonding ile çözülemeyen daha karmaşık vakalara yapılır. Daha maliyetli olduğundan daha az tercih edilen bir yöntemdir. Dişlerden bazen küçük aşındırmalar yapmak zorunda kalınabilir. Önce bir model elde edilir ağız içerisinde nasıl görüneceği prova edilmiş olur daha sonra kesim ve yapım aşamasına geçilir. Genelikle 2-3 seans sürer. Bu yöntemde de hekimin bilgi tecrübesi ve laminaları yapan seramistin tecrübesi çok önemlidir çünkü bahsettiğimiz lamina porselenlerin kalınlıkları 0.3-0.5 mm kalınlığındadır çok ince ve hassas materyallerdir bundan dolayı çok iyi bir el işçiliği istemektedir. Bu yöntemle de çok muazzam estetik sonuçlar alınmaktadır.

 

TEL TEDAVİSİ(ORTODONTİ)

 Son olarak bu yöntem ile de ayrık dişler birleştirilebilmekte fakat tedavi 1- 1.5 yıl arasında sürebildiği ve tedavi sonrasında da uzun bir süre sabitleyici kullanım zorunluluğu olduğun için en az tercih edilen yöntemdir.

Sonuç olarak hangi yöntemi seçerseniz seçin yapılan işlemler çoğunlukla estetiğe girdiği için bu işlemi yapacak hekimin tecrübesi önem taşımaktadır. En kısa sürede daha az maliyetli bir tedavi planı isteniyorsa bu ilk bahsettiğimiz bonding yöntemidir. Diğer iki tedavi seçeneği daha maliyetli ve uzun süren tedavilerdir. Böyle bir şikayetiniz varsa merkezimize uğrayıp daha detaylı bilgi alabilirsiniz. Sağlıklı ve mutlu gülüşler dilerim..

Diş Hekimi Rıdvan Töre