Ağız Ve Diş Sağlığı İçin Doğru Bilinen 9 Yanlış Bilgi

Ağız Ve Diş Sağlığı İçin Doğru Bilinen 9 Yanlış Bilgi

 

1- DİŞ TAŞI TEMİZLİĞİ ZARARLIDIR  (YANLIŞ)

Diş taşı temizliğinde dişlerin üzerindeki eklentiler , plak ve diş taşları temizlenir. Uzman bir diş hekimi yaptığı sürece diş temizliği diş minesine ve diş etinize zarar vermez. Ve rutin olarak yılda en az bir kez diş hekimine görünmekte fayda var. Dişlere asıl zarar veren şey evde kendi imkanlarınızla karbonatlı ya da başka şeylerle temizlemeye çalışmak diş minenize zarar verir.

 

2- GÜNDE İKİ KEZ DİŞ FIRÇALAMAK AĞIZ VE DİŞ BAKIMI İÇİN YETERLİDİR  (YANLIŞ)

Dişler tabii ki günde iki kere fırçalanmalıdır fakat sadece diş fırçalamak ağız bakımı için yeterli değildir. Diş fırçası dişler arası bölgelerdeki tüm eklentileri uzaklaştırmayabilir bu sebeple diş ipi kullanımını da rutinde aksatmamak gerekir. Diş fırçalamaya ilave diş ipi kullanımı ve günlük kullanıma uygun ağız duşları da muhakkak kullanılmalıdır.

 

3- DİŞLER SERT FIRÇAYLA BASTIRILARAK FIRÇALANMALIDIR (YANLIŞ)

Sert fırça ile dişleri çok bastırarak fırçalamak hem diş minesine hem de diş etinde aşınmalara ve ileriki zamanlarda hassasiyetlere yol açabilir. Dişler sert fırçalamadan ziyade doğru yöntemle ve orta sertlikte diş fırçası kullanılarak fırçalanmalıdır. Sert diş fırçalama sonucu dişler beyazlamaz sadece dişetlerine zarar vermiş olursunuz. Kullanılan diş fırçası 3 ayda  bir değiştirilmelidir.

 

4- SÜT DİŞLERİ DÜŞÜP YERİNE DAİMİ DİŞLER GELECEĞİNDEN SÜT DİŞLERİNİN BİR ÖNEMİ YOKTUR (YANLIŞ)

Süt dişleri hem daha sonra gelecek daimi dişlere rehberlik yapması açısından hem de çocuğun düzgün beslenmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Süt dişleri genelde 6. Ayda itibaren sürmeye başlayıp 3 yaşında ağızda sürmeleri tamamlanmış olur. Daimi dişler ise 6 yaşından itibaren sürmeye başlayıp 12 yaşında yine sürmeleri tamamlanmış olur. Daimi dişler ağızda sürene kadar bu süt dişleri hem daimi dişlerin geleceği yerlerde yer tutucu görevi görüp hem de onların sürmesine rehberlik etmektedir. Bu açıdan süt dişlerine en az daimi dişlere vereceğimiz önem kadar iyi bakmak ve ağız içerisinde çürüyen süt dişlerinin düşme zamanları gelene kadar muhakkak tedavi edilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

 

5- HAMİLELİKTE DİŞLER KAYBEDİLİR VE O SÜRECTE DİŞLER TEDAVİ EDİLMEZ (YANLIŞ)

Ne yazık ki hamilelik döneminde dişlerin kaybedildiği yanılgısı ülkemizde yaygın bir kanıdır ve bu kesinlikle hiçbir bilimsel dayanağı olmayan yanlış bir bilgidir. Anne adayları hamilelik sürecinde diş bakımlarını aksatmadığı ve rutin kontrollerine gittiği sürece ağız ve diş sağlığı ile ilgili bir problem yaşamaz. Hormon dengelerinin değişmesiyle birlikte ağız içerisindeki yumuşak doku ve mukozada bu hormon değişimlerine bağlı bazı reaksiyonlar ve kızarıklılar olabilir fakat dediğimiz gibi diş bakımına dikkat ettiği sürece ağız sağlığını koruyabilmektedir. Dişerle ilgi bu dönemde çıkan acil sorunlar hekiminizin kontrolü altında tedavi edilebilmektedir.

 

6- DİŞLERİ FIRÇALARKEN DİŞETLERİNİN KANAMASI NORMALDİR (YANLIŞ)

Sağlıklı dişetlerinde fırçalama yapılırken kanama olmaz. Diş fırçalarken dişetinde  kanamanız oluyorsa bu iltihabi enflame bir dişetinin varlığının göstergesidir. Böyle bir durumda diş hekiminize gitmeniz ve dişetlerinizdeki bu kanamaya sebep olan etkenlerin tespit edilmesi ve buna uygun tedavinize başlanması gerekmektedir.

 

7- DİŞ ÇAPRAŞIKLIĞI TEDAVİLERİ SADECE ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE YAPILABİLİR (YANLIŞ)

Ortodontik tedavi dediğimiz diş çapraşıklığı tedavileri için bir yaş sınırlaması yoktur ve her yaş grubunda bu tedaviler yapılabilmektedir.

 

8- AĞIZ KOKUSU HERKESTE OLUR VE BİR TEDAVİSİ YOKTUR ( YANLIŞ)

Halitozis dediğimiz ağız kokusu ağız ve diş sağılığı sorunlarından  kaynaklı olabileceği gibi (%80 üzeri) , sindirim ve solunum sistemi problemlerinden yahut bazı spesifik hastalıkların( diyabet) verdiği kokular da olabilir. Ağız kokusunun en önemli kaynağı dişetlerindeki hastalıklar ve diş çürükleri olduğundan bu tedavilerin yapılmasıyla bu sorundan kolayca kurtulabilmekteyiz. Böyle bir durumdan şüpheleniyor ve çevrenizden bununla ilgili şikayetler alıyorsanız öncelikle diş hekiminize görünüp varsa sorunlu diş tedavilerinizi yapmanız gerekmektedir. Farklı bir durumdan kaynaklı ise de diş hekiminiz size bu bilgilendirmeyi yapıp farklı bölümlere yönlendirecektir.

 

9- FIRÇALAMA ÖNCESİ FIRÇA ISLATILMALIDIR ( YANLIŞ)

Bu kesinlikle yanlış bir bilgi olmakla beraber aksine diş fırçası fırçalama esnasında köpürmelidir. Diş fırçasını ıslattığımız zaman fırça kılları yumuşamakla beraber yeterli temizliği sağlayamamaktadır. Diş macununun en fazla nohut büyüklüğünde bırakılması ve ağızdaki tükürük desteğiyle köpürtülmesi daha sağlıklı bir uygulama olacaktır.