20'lik Dişler Hakkında Bilmemiz Gerekenler Nelerdir ?

20'lik Dişler Hakkında Bilmemiz Gerekenler Nelerdir ?

 

20’lik dişler halk arasında akıl dişleri olarak da bilinen dişlerdir. 20 yaş dişleri olarak da geçer. Peki, 20’lik diş nedir/neden 20 yaş dişi olarak tabir edilir? Bu dişler genellikle 17- 25 yaşlar arasında sürdüğü için böyle isimlendirilmiştir. Aslında büyük azı dişlerinin arkasından gelen 3. büyük azı dişleridir. Her çenede 2 adet olmak üzere toplamda 4 tanedir. Pek çoğumuz bu dişlerle ilgili problem yaşamışızdır. Peki, 20’lik dişler neden bu kadar sorun yaşatır, herkesin neden korkulu rüyası haline gelmiştir, neden bu kadar ağrılı bir süreç verir, çekilmeli midir, çekilirse ne zaman çekilmelidir, her 20’lik diş çekilmeli mi,20’lik diş ameliyatı sonrası ne yapmalıyım vb. bir sürü soru akıllarda sürekli soru işareti olarak kalmaktadır. Gelin beraber bu soruların cevaplarına bakalım.

 

Her 20’lik diş çekilmeli midir?

20 yaş dişleri herkeste aynı şekilde sürmeyebiliyor. Çene yapısına göre bazı bireylerde gömük kalabilir, yarı gömük kalabilir veya ters çıkabilir. Yerinde düzgün sürmüş ve çiğneme fonksiyonuna katılan çürük olmayan 20 yaş dişlerinin çekilmesine gerek yoktur. 20’lik dişlerinizin çekilip çekilmeyeceğine diş hekiminiz röntgen alıp ağız içi muayene yaparak karar verecektir.

 

20’lik dişler hangi durumlarda çekilmelidir?

Diş boyutlarının çene yapısından büyük olduğu durumlarda( büyük diş yapısını babadan, küçük çene yapısını anneden alan) 20 yaş dişleri çoğunlukla gömük kalabiliyor ve etraflarında iltihaplanmalar, kistler oluşturabiliyor. Bu durumda bu dişlerin alınması gerekir. 20’lik dişlerin temizlenmesi zor yerlerde olduğu ve fırçanın ulaşması zor bölgeler olduğu için gıda artıkları birikip bu dişlerin erken çürümelerine neden olabiliyor. Bu dişlerin erken çürümeleri bu sebeptendir. Bu şekilde çürümüş ve fonksiyona da katılmayan 20’liklerin çekilmesi gerekir. Bazen de bu dişler ters sürüp diş çene arkında basınca yol açıp ön bölge dişlerinde çapraşıklığa yol açabilir, böyle bir durum var ise de önlem amaçlı çekilebilir. Etraflarında gıda artıkları biriktiği için önündeki dişlerde çürümelere sebep olacak ise yine 20’liklerin çekilmesi gerekir. Hangi 20 yaş dişinizin çekileceğine diş hekiminize görünüp o şekilde karar verilmesi gerekir.

20'lik dişler

 

20’lik dişler her yaşta çekilebilir mi?

Evet, bu dişler sürdükten sonra her yaş grubunda çekilebilir. Fakat 18-24 yaş aralığında çekilmesi daha uygun olabilir. Çünkü yaşla beraber çene kemiği daha sıkı hale gelmekte, iyileşme süreci ileriki yaşlarda uzayabilmekte dolayısıyla bu da diş çekimini zorlaştırabilir.

 

Küçük yaşta büyük azı dişlerimi kaybettim 20’lik dişlerim sürdüğünde bunların yerine kullanabilir miyim?

Bazen büyük azı dişlerimizi çürüklerden kaynaklı erken yaşlarda kaybedebiliyoruz. Böyle durumlarda kaybettiğimiz dişlerin arkasından gelen dişler kayıp, kaybedilen dişlerin yerine geçebiliyor. Böyle durumlarda 20 yaş dişleri eğer çene arkında düzgün sürerse tabi ki uzun yıllar ağızda kalacak şekilde kullanılabilir.

 

Bu dişlerin çekimi diğer normal çekimler gibi midir?

Eğer düzgün sürdüyse ve gömülü değilse normal diğer diş çekimleri gibi basit çekimle çekilebilir. Fakat tam gömülü veya yarı gömülü 20 yaş dişlerin çekimi basit cerrahi operasyonla yapılır. Tam gömülü dişlerinde bulundukları pozisyonlara göre çekimleri zorlaşabiliyor. Tecrübeli bir hekim için bu dişlerin çekimleri kolay operasyonlardır.

 

Gömük 20’lik dişimi çektiğimde ağrı hisseder miyim?

Gömük 20 lik dişlerin çekimi de tıpkı diğer dişler gibi lokal anestezi altında yapılır ve çekim esnasında bir ağrı hissetmezsiniz. Eğer çekim esnasında ağrıya sebebiyet verecek iltihabi bir durum var ise diş hekiminiz size öncesinden antibiyotik başlatacak ve cerrahi operasyonun daha konforlu geçmesini sağlayacaktır.

 

20 yaş diş çekimi sonrası çok ağrım olur mu?

Bazı 20 yaş dişlerinin çekimleri zor olmakta ve kemikte işlem yapılmasını gerektirecek durumlarda çekim sonrası bir haftaya kadar hassasiyet ve sızlanma olması normal kabul edilmektedir. Çekim sonrası ağrı ve bölgenin enfeksiyon kapmaması için diş hekiminiz size ilaç reçete edecektir.

 

20 yaş diş operasyonu sonrası çekim yapılan bölgenin bakımını nasıl yapmalıyım?

Çekimden sonra çekim bölgesine gazlı bez bırakılır ve yarım saat bu tampon ısırılır. Pıhtının bozulmaması için gün boyunca tükürülmemesi gerekir. Eğer çekimden sonra tükürmeye devam edilirse pıhtı bozulacak ve kanama devam edecektir. 24 saat boyunca kesinlikle sigara içilmemelidir. Operasyon sonrası 2-3 gün çok sıcak yiyecek ve içecek tüketilmemesi lazım.  Çekilen tarafla yine bir haftaya kadar yemek yememek gerekir. ilk günler daha çok yumuşak ve çiğneme gerektirmeyecek yiyecekler tüketilmeli. Şişlik olması istenmiyorsa operasyon günü 10’ar dakika aralarla 2’şer dakika soğuk kompres uygulanabilir. 2. Günden sonra bir hafta kadar gargara kullanılabilir. Eğer çekilen bölgeye dikiş atıldıysa bir hafta sonra dikişlerinizi aldırmanız gerekir. Beklenmedik bir durum olursa, kanamanız 2 günden uzun sürerse ve geçmeyen şiddetli ağrılarınız devam ederse tekrar diş hekiminize görünmeniz gerekir.

 

Ovadent Diş Polikliniği olarak  hastalarımızın  kafalarına en çok takılan  soruların bir kısmını yazımızda belirttik. 20'lik diş tedavisi için özel diş hastanesi alanında uzman doktorlarımızla  Van merkez İpekyolu'ndaki polikliniğimizde   online iletişime geçebilir veya kliniğimize başvurarak yüzyüze danışabilirsiniz. Sağlıklı gülüşler dileriz..