Diş Eti Hassasiyeti Olan EN Yaygın 10 Neden ?

Diş Eti Hassasiyeti Olan EN Yaygın 10 Neden ?

Diş hassasiyeti sorunu toplumda çok sık görülen bir sağlık problemidir. Diş hassasiyeti çoğunlukla soğuk veya sıcak bir şeyler içtiğimizde, asitli içeceklerden sonra, ekşi  veya tatlı bir şey yediğimizde ortaya çıkan kısa süreli diş ağrısı olarak tabir edilen bir diş problemidir. Diş hassasiyeti hangi durumlardan sonra ortaya çıkar nedenleri nelerdir ve nasıl önlemler almak gerekir bakalım.

 

1- ÇOK SOĞUK YA DA  SICAK BİR ŞEY İÇTİM DİŞİM SIZLADI

Diş sızlaması adına böyle bir problem yaşıyorsanız diş hassasiyetiniz var demektir. Bu dişin üzerindeki koruyucu mine tabakasının aşınmasından dolayı ortaya çıkan dentin dokusunun çıplak kalması ve dışarıdan en ufak uyaranlara karşı verdiği tepkiden dolayı hissettiğimiz ağrıdır. Peki bu dişin mine tabakasını zayıflatan ya da dentinin açığa çıkmasına sebep olan şeyler nelerdir?

 

2- DİŞLERİNİZİ GICIRDATIYORSANIZ  

Diş gıcırdatma problemi son zamanlarda yine en sık görülen diş problemleri arasındadır. Dişlerimizi gıcırdattığımızda dişlerin üzerindeki  koruyucu mine tabakasını aşındırmış oluyoruz, bu dişerimizin zayıflamasına ve dış uyaranlara daha açık hale gelmesine sebep olur. Bu problemin önüne geçmek için diş hekiminize görünüp bunun için koruyucu gece plakları yaptırabilirsiniz.

 

3- DİŞ ETİ RAHATSIZLIĞINIZ VAR İSE 

Diş etinin iltihabi durumlarını içeren hastalıklarda dişetleriniz çok hassas bir hale gelir, oluşan enflamasyon sebebiyle yapışık olduğu diş yüzeylerinden hafif ayrılır ve aralanmalar olabilir yani kısaca dişetleri daha gevşek bir hale gelir. Bu da soğuk,sıcak bişey yiyip  içtiğimiz zaman ya da dişlerimizi fırçaladığımız zaman diş ağrısı ve hassasiyeti yaşamamıza neden olur. Bunun için diş hekiminize kontrole gidip dişeti tedavinizi görmeniz gerekmektedir.

 

4- YENİ DİŞ TEDAVİSİ GÖRDÜYSENİZ 

Diş hekiminizde yeni tedaviler yaptırdıysanız dolgu, kanal tedavisi, diş temizliği gibi bir müddet diş hassasiyeti yaşamanız normaldir. Zaman geçtikçe geçmeyen hassasiyet ve ağrılarınız devam ediyorsa mutlaka tekrar diş hekiminize görünmeniz gerekir.

 

5- DİŞ ETİ ÇEKİLMESİ VAR İSE 

Diş eti çekilmesi çoğunlukla çok sert diş fırçası kullanımı ya da diş fırçalarken diş ve dişetlerine  gereğinden fazla kuvvet uygulanması sonucu oluşan bir durumdur. Böyle bir durumda dişin kök yüzeyi dediğimiz sement dokusu ortaya çıkar ve soğuk,sıcak ekşi,tatlı gibi yiyecek ve içecek temas ettiğinde hassasiyet olur.  Böyle bir probleminiz olduğundan şüpheleniyorsanız Diş hekiminize görünmenizde fayda olacaktır. Diş hekiminiz bunun önüne geçmek için size gerekli bilgileri verip gerekirse dişl eti çekilmesi olan bölgelerde ağzın başka bölgelerinden alınan dişeti greftlerini eksik olan bölgeye uygulayıp bu sorununuzu çözmüş olacaktır.

 

6- DİŞ ÇÜRÜKLERİNİZ VAR İSE 

Diş hassasiyeti neden olur

Diş çürükleri dişin mine dokusunun mikroorganizmalar tarafından parçalanıp dişin daha alt dokularına ulaşan ve dişin canlı dokularını kapatan dentin dokusunun da harabiyetine yol açan ve dişi besleyen damar ve sinirlerin olduğu pulpa dokusuna yaklaştığı zaman diş hassasiyeti hissedersiniz. Diş çürüğünüz daha fazla ilerlemeden diş hekiminize gidip bu tedavilerinizi yaptırıp bu sorunun önüne geçebilirsiniz.

 

7- DİŞ ÇATLAKLARINIZ VARSA 

Diş çatlakları ya bi travmadan dolayı ya da diş sıkma probleminden dolayı ortaya çıkan bir durumdur. Bu bazen hassasiyetten ziyade ağrılı durumlara bile yol açabilir. Diş hekiminiz böyle bir durumda size en uygun tedaviyi yapacaktır.

 

8- REFLÜ HASTALIĞINIZ VAR İSE 

Sindirim sistemi rahatsızlığı olan reflü midenin üst kapama kapağında oluşan problemden dolayı mide içerisindeki asit içeriğinin ağız ortamına sık temasıyla dişlerin çok aside maruz kalması sonucu dişerde abrazyon meydana gelebilir bu da diş hassasiyetine yol açar. Bunun için öncelikle diş hekiminize danışıp gerekli gördüğü takdirde mide ile ilgili rahatsızlık için başka bölüm doktorunuza konsültasyonunuzu isteyecektir.

 

9- ÇOK FAZLA DİŞ PLAKLARINIZ VAR İSE 

Diş plakları dişlerin üzerinde uzun süre kaldığı müddet dişetlerinizde iltihaba yol açacağından dişeti ve diş arasındaki uyumun bozulmasına sebep olur bu da yine diş hassasiyetine yol açar.

 

10- GEREĞİNDEN FAZLA AĞIZ ÇALKALAMA DUŞU KULLANIYOR İSENİZ 

Piyasada çok fazla bulunan ve içerisindeki alkol sebebiyle diş hekiminizin önerisinden fazla bu ağız duşlarını kullanıyor iseniz diş hassasiyetine yol açabileceği unutulmamalı.

Diş hassasiyetini önlemek

 

PEKİ BU DİŞ HASSASİYETLERİNİN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN  NE YAPABİLİRİZ ?

  • Öncelikle rutin diş hekimi kontrollerinizi aksatmayın
  • Florür içerikli diş bakım ürünlerini kullanın
  • Çok aşırı soğuk sıcak gıda ve içecekleri beraber tüketmeyin
  • Ağız bakımınıza ve dişerinize önem gösterin
  • Çok sert kıllı fırça kullanmaktan kaçının
  • Piyasada hassasiyet giderici diş macunlarından kullanın