Ortodonti (Tel Tedavisi)

Ortodonti (Tel Tedavisi)

ORTODONTİ NEDİR? NE AMAÇLA YAPILMAKTADIR?

Ortodonti ; dişlerdeki çapraşıklıkları, çenelerin birbirleriyle olan uyumsuzluklarının teşhis ve tedavisiyle uğraşan diş hekimliğinin bir dalıdır. Diş ve yüzdeki uyumsuzlukları gidererek kişiyi estetik ve fonksiyonel olarak daha sağlıklı bi hale getirmeyi amaç edinmektedir.

 

ORTODONTİ TEDAVİSİNİN AŞAMALARI NELERDİR?

  1. İlk muayene
  2. Teşhis planlama ve fotoğraf çekimleri
  3. Ortodontik tedavi süreci( aktif süreç)
  4. Aktif tedavi bittikten sonraki pekiştirme süreci

 

ORTODONTİ TEDAVİSİ NE ŞEKİLLERDE UYGULANIR?

  1. Hareketli apareyler
  2. Sabit apareyler(tel)
  3. Cerrahi yöntem(ortognatik cerrahi)

 

ORTODONTİYE İHTİYACIM OLDUĞUNU NASIL ANLAYABİRİM?

Dişlerinizde çapraşıklıklar varsa, dişler birbirlerinin üzerine tam oturmuyorsa ve siz rahat bir şekilde ısıramıyorsanız rahat bir şekilde gülemiyorsanız, çeneler arasında ciddi bi fark var ise( ön çene aşırı ilerde veya üst çene ilerde) bu ortodontik tedaviye ihtiyacınızın olduğunu ve en yakın zamanda bir diş hekimine başvurmanız gerektiğini gösterir.

 

ORTODONTİK PROBLEMLER NEDEN OLUŞUR?

Bu konuda bir çok faktör rol almaktadır.

  1. Genetik faktörler;  aileden gelme kalıtımsal diş eksiklikleri çene bozuklukları  dar üst çene çapraşık dişler çocuğa da geçebilmektedir.
  2. Kötü alışkanlıklar;  parmak emme,dil emme,dudak emme, kalem ısırma ,uzun süre biberon kullanımı gibi alışkanlıklar ortodontik bozukluklara yol açmaktadır.
  3. Kulak burun boğaz problemleri; burun geniz eti varlığı, bademcik iltihabı, sürekli ağızdan solunum yapılması çene kemiklerinin gelişmesini olumsuz etkileyeceğinden ortodontik bozukluklara yol açmaktadır.

 

 

ÇOCUK VE YETİŞKİNLERDEKİ TEDAVİ YÖNTEMLERİ AYNI MIDIR?

Çocuklarda ;çene gelişimi daha tamamlanmadığı için erken teşhislerde daha çok koruyucu diş hekimliğine yönelik uygulamalar yapılmaktadır.Bu genelde kalıtımsal çene uyumsuzlukları varsa bir takım apareyler takılarak kemik gelişimleri istediğimiz şekillerde yönlendirilerek bozuklukların ortaya çıkması engellenmektedir.Onun dışında yine çapraşıklıklar var ise erken dönemde tel tedavisi başlanarak daha hızlı ve güzel sonuçlar alınabilmektedir.

Yetişkinlerde ise; kemik gelişimi tamamlandığı için genellikle ya geleneksel tel tedavisi veya buna alternatif yeni tedavi yöntemleri dediğimiz şeffaf plaklarla tedavi veyahut çok ileri düzey çene bozuklukları var ise ortognatik cerrahi dediğimiz tel tedavisiyle beraber cerrahi yöntemin uygulandığı kombine tedaviler olur.

 

ORTODONTİK TEDAVİ HER YAŞTA YAPILIR MI?

Çocuklarda genellikle 6-7 yaşlarından sonra olmak üzere her yaşta uygulanabilecek bir tedavidir.

 

ORTODONTİK TEDAVİ SÜRESİ NE KADARDIR?

Bu kişiye ve olan anomalinin boyutuna göre değişebilmektedir.Genellikle 6 ay ile 3 yıl arasında değişmektedir.

 

ORTODONTİK RANDEVULARIM NE KADAR SÜRER VE NE SIKLIKLA GELECEĞİM?

6 ay ila 3 yıl arasında uyumsuzluğun boyutuna bağlı olarak sürmekte ve randevularınıza doktorunuzun belirlediği aralıklarla genel olarak da 4-6 haftada bir kontrollere çağırılırsınız.

 

ORTODONTİK TEDAVİ AĞRILI BİR İŞLEM MİDİR?

Teller ilk takıldığı zaman dişlere belirli bi kuvvet uygulandığı için ilk 3-4 gün bir miktar hassasiyet ve baskı hissedilebilir bu normaldir. Bunu bazı hastalar ağrı olarak da tarif edebilirler bu kişiden kişiye değişebilir hiç olmaya da bilir. Bir iki haftada içerisinde bu baskı ve hassasiyet de ortadan kalkacaktır.

 

DİŞ TELİ TAKARSAM DİŞLERİM ÇÜRÜR MÜ?

Diş telleri diş çürümesine neden olmaz. Fakat tellerin etraflarında kalan alanlar temizlenmesi zor bölgeler olduğu için kişinin diş fırçalamaya çok daha fazla özen göstermesi ve  doktorunun önerdiği şekilde ara yüz fırçalarıyla da fırçanın ulaşmadığı bölgeleri desteklemesi gerekmektedir.

 

ORTODONTİK TEDAVİ İÇİN KULLANILAN BRAKET ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

  1. METAL BRAKETLER : Dişlerin üzerine yapıştırılan yüksek kalitede paslanmaz çelikten yapılan metal aygıtlardır.bu braketler Ark telleriyle daha az sürtünme nedeniyle daha hızlı bir tedavi imkanı sunar.
  2. SERAMİK BRAKETLER: Beyaz renkteki bu braketler daha az görünür boyutsal olarak biraz daha büyüktür ve gıda birikimi daha fazla görünür.Kırılganlığıdaha fazladır. Sürtünmesi daha fazla olduğu için metal braketlere göre tedavi süresi uzayabilir.
  3. İNVISALIGN / TELSİZ TEDAVİ: Şeffaf plaklarla yapılan bir ortodontik tedavi yöntemidir. Çapraşıklığın miktarına göre plak sayısı belirlenip tedaviye geçilir
  4. LİNGUAL BRAKETLER: Dişlerin arka yüzeylerine yapıştırıp dışarıdan görünmeyen braketlerdir. Kişiye göre yapıldığı için maliyetleri biraz daha yüksektir.

 

TEL TEDAVİM İÇİN DOKTORUM DİŞ ÇEKMEM GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİ BU DOĞRU MUDUR?

Diş çapraşıklığının çok aşırı olduğu ve düzeltme için mesafenin yeterli olmadığı durumlarda diş çekimleri gerekebilir.Bu doktorun tedavinin istenilen sonuçlara ulaşması için zorunlu belirlediği bir karardır.

T

EL TEDAVİM İÇİN DİŞ ÇEKİLDİKTEN SONRA O BÖLGEDE BOŞLUK KALIR MI?

Hayır o bölgede boşluk kalmaz. Çekimden sonra boşluğun önündeki ve arkasındaki dişler birbirlerine yaklaştırılarak boşluk tamamen kapatılır.

 

TEL TEDAVİM BİTTİKTEN SONRA DİŞLERİM TEKRAR BOZULUR MU?

  Tel tedavisi bitikten sonra tedaviyi pekiştirmek amaçlı ve dişlerin tekrar eski konumuna dönmesini engellemek adına dişlerin arka kısımlarına yani ağız içi boşluğunun olduğu tarafa retainer dediğimiz pekiştirme teli takılır.Bu tel 4-5 yıl gibi bir süre dişlerin arka kısımlarında kalır. Gerektiği durumlarda doktor retainer  a destek amaçlı plak da kullandırtabilir hastaya bir süre. Hasta pekiştirme teline dikkat ettiği ve doktorunun önerdiği şekilde rutin kontrollerini aksatmadığı müddetçe dişlerde herhangi bir bozulma olmayacaktır.

 

ORTODONTİK TEDAVİ SIRASINDA DİŞ TELLERİ KONUŞMAMI BOZAR MI YA DA ETKİLER Mİ?

Teller takıldıktan sonra bir iki haftalık bir alışma süreci olur bu süreçte konuşmada biraz zorlanmalar olabilir fakat sonrasında alışırsınız ve ağzınızda teller olduğunu bile fark etmezsiniz.

 

DİŞ TELLERİM SÖKÜLÜRKEN DİŞLERİM ZARAR GÖRÜR MÜ?

Braketler özel yapıştırma ajanlarıyla dişlerin yüzeylerine yapıştırılır. Çıkarılırken özel aletler ile yapıştırıldığı gibi sökülür böylelikte diş yüzeylerine herhangi bir zararı olmaz. Fakat çıkarıldıktan sonra dişlerin temizlenmesi ve yüzeylerindeki lekelerin giderilimesi için parlatma yapılır.